Köveskál a Balaton-felvidék tájképileg egyik legszebb részén, a pannon hangulatú vidék esszenciájaként emlegetett Káli-medence síkján, annak is szinte a középpontjában fekszik. Különleges látvány elemeként tűnik fel a falu, bárhonnan közelítjük: akár délről, Révfülöp felől, keletről, Zánkáról vagy nyugatról.
Tapolca irányából. Két kimagasló tornya hívja fel magára a figyelmet, míg zegzugos utcái és házai belesimulnak a tájba, a mandulafák alkotta zöld tengerbe. A magyar Toszkánaként is emlegetett régióban minden megvan: a remek természeti adottságok, a pittoreszk dimbes-dombos táj, a romantikus szőlőültetvények és a hangulatos falvak.
S bár a gasztronómia kínálat is komoly fejlődésen ment keresztül, a május 20-án megnyílt Mandilla boutique hotel és mediterrán étterem igényes gasztronómiai kínálatával, a válogatott magyar és nemzetközi borkínálattal és a páratlan élményt nyújtó szobáival felzárkóztatja a térséget az olasz példaképhez.
A Káli-medence fővárosának Köveskált tartják, ami a Balaton északi partvidékén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Káli-medence szívében helyezkedik el. Nem meglepő, hogy Penziás Réka és férje Kovács Gábor tulajdonosok itt nyitották meg a Mandillát.
A love projectként létrejött vállalkozás tulajdonosai számára a Káli-medence szerelem volt első látására és az évek folyamán az ötletből terv, a tervből pedig nagyszabású vállalkozás alakult ki, amely a kompromisszumok nélküli nyugalom megteremtését tűzte ki célul. Számukra a lelki egyensúly megteremtését jelentette a Káli-medence, a feltöltődést találta meg itt és hamar biztos lett abban, hogy ezt az érzést meg kell osztanunk másokkal is – vallják.
Mindezt olyan színvonalon szerették volna megvalósítani, amit kevés hely kínál a környéken. A Mandillában összesen 10 szobát alakítottak ki, egységesen magas, -os színvonalon, ahol távol a város zajától tökéletes kikapcsolódásban lehet része az ide látogatóknak.
A hely befogadó, romantikus hétvégére és családi vakációra egyaránt alkalmas, ugyanis a tágas, gyönyörű kert az itt található szabadtéri medencével alkalmas a passzív elvonulásra, valamint az aktív töltődésre is. Mivel a környéken rengeteg színvonalas, a magyar konyha remekeit felvonultató étterem működik, ezért Rékáék nem akartak ebben versenyre kelni és még egy újabb ilyen helyet létrehozni.
Mivel a térséget, ahogy említettük, a magyar Toszkánaként is szokásos emlegetni, viszont ilyen hangulatot kínáló helyből egyelőre nincs, vagy nem sok van a környéken, adta magát az ötlet, hogy a Mandillát, benne a mediterrán élményeket kínáló étteremmel együtt ezen koncepció mentén valósítsák meg.
A mediterrán gasztronómiai fogásokért Kozma Zoltán séf a felelős, akinek kiemelten fontos, hogy a változatos, olasz, illetve mediterrán konyha ételei friss és szezonális alapanyagok felhasználásával készüljenek. A gasztronómia alapjait a séf segítségével, saját szervezésű főzőklubokban is elsajátíthatják az idelátogatók, s hogy az élmény még komplexebb és páratlanabb legyen, a saját borospincéjében kóstolhatják a fogásokhoz passzoló borokat.
A tökéletes fogások a kávézni vágyóknak egy gyönyörű állapotra restaurált 1962-es Faema E61 kávégép és a Mandilla saját keverésű és pörkölésű kávéja teszi még teljesebbé az élményt. Továbbá a bárban kifejezetten magas színvonalú gin &tonik választék várja az ide látogatókat.
A tulajdonosoknak nagyon fontos volt, hogy az általuk megálmodott hangulat és érzés a lehető legteljesebb legyen, ezért a kert és a szóbák gyönyörű és minőségi látványa mellett illatokkal és kellemes zenével tették még komplexebbé az élményt. A Mandilla teljes területén kellemes zene segíti a vendégeket a pihenésre hangolódni.
Az étterem a szállóvendégeken túl mindenki számára nyitva áll. A Mandilla egy oázis, ahol a vendégek megélhetik az igazi, békés pihenés, valamint a mediterrán gasztronómia kínálta élményeket, kompromisszumok nélkül. Érdemes jóelőre foglalni, mert a magas színvonal fenntartása érdekében limitált a befogadóképességünk.
A névről:a környéken a legtöbb hely neve tartalmazza vagy a kő, vagy Káli szavakat, ezért kifejezetten olyan nevet kerestünk, amelyben ezek a szavak nem szerepelnek. A környéken több mandula ültetvény is van, hovatovább, a kertben is van 3 gyönyörű mandulafa, így adta magát az ötlet, hogy a mandula szóval alkossuk meg a hely nevét.
Első ötleteink között merült fel a Mandula villa kifejezés, de mivel az épület nem villa jellegű, így ez így ebben a formában ezt semmiképp nem akartuk használni. Megalkottuk tehát a két szóból ezek kedves és jól csengő elegyét: a Mandillát. Szobáink berendezése ötvözi a vidékies stílust a modern eleganciával. 22-45 m2 alapterületű szobákban található komfortos, széthúzható ágyak egyenként 90×200 cm méretűek, 30 cm magas minőségi rugós matraccal.
Minden szoba épített zuhanykabinnal, hajszárítóval, szobaszéffel, modern LED TV-vel ellátott, légkondícionált. Szobáinkban vezeték nélküli WiFi áll vendégeink rendelkezésére. Megfelelő helyszínt biztosítanak a nyogodt pihenéshez. 4 superior szobánk összenyitható, kényelmes elhelyezést biztosítva ezáltal nagyobb családok számára is.